tag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post7069811530825347292..comments2024-01-05T10:30:29.300+00:00Comments on eat after reading: Brzydkie kaczątkoarekhttp://www.blogger.com/profile/13747978841906526155noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-65017481537232389652010-12-07T10:01:54.991+00:002010-12-07T10:01:54.991+00:00Arku, czy Ty z racji bycia krytykiem kuinarnym odw...Arku, czy Ty z racji bycia krytykiem kuinarnym odwiedzales te mniej luz bardziej ekskluzywne miejsca? :)))<br /><br />Ze kaczka z soczewica jest francuskim klasykiem jest to bym nigdy nie odgadla, dobrze ze poszerzasz moje horyzonty! usciski :)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-33683869354986456472010-12-02T08:12:01.121+00:002010-12-02T08:12:01.121+00:00dla mnie wyglada bardzo apetycznie:) i chetnie bym...dla mnie wyglada bardzo apetycznie:) i chetnie bym zjadla nawet teraz na sniadanie:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-60742332467646176302010-12-01T20:16:35.962+00:002010-12-01T20:16:35.962+00:00tak jest! więc wkrótce zalewam!tak jest! więc wkrótce zalewam!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-19100608353791058102010-11-30T22:26:54.535+00:002010-11-30T22:26:54.535+00:00Na amen, utopic, zalac żeby nie bylo widac ;) tzn....Na amen, utopic, zalac żeby nie bylo widac ;) tzn. zalac, zeby mieso bylo w calosci zakryte, a potem tak samo przechowywac:)arekhttps://www.blogger.com/profile/13747978841906526155noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-28572119624135717362010-11-30T22:26:34.926+00:002010-11-30T22:26:34.926+00:00Dotarłam do Was!
Kolego u kolegi to się namnożyło ...Dotarłam do Was!<br />Kolego u kolegi to się namnożyło wpisów że ho ho!<br />A może by tak jakieś przedświąteczne piwo? :)Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-32016039476170973942010-11-30T21:09:55.197+00:002010-11-30T21:09:55.197+00:00no naprawdę przesadziłeś! taką cud-kaczuchę do pod...no naprawdę przesadziłeś! taką cud-kaczuchę do podłego baru porównać! w tym oleju to ją tak zalać na amen? nigdy nie robiłqm konfit:-( a ślinka cieknie...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-45697196883394622192010-11-27T15:11:03.360+00:002010-11-27T15:11:03.360+00:00Arek, bosko Ci wyszło confit de canard! Przyznam, ...Arek, bosko Ci wyszło confit de canard! Przyznam, że uwielbiam tę potrawę. Zawsze wożę z Francji takie gotowe wielkie słoiki z confit. Ale skoro Tobie tak pięknie wyszło w domu to może ja też się odważę.;) Bo dotąd robiłam tylko confit ze schabu z iberyjskich czarnych świń i muszę przyznać, że mięso wychodzi niebiańsko kruche i soczyste, co się schabowi zazwyczaj rzadko zdarza. Jeszcze mi się przypomniało, że czytałam w książce o Langwedocji "Hot sun, cool shadow", że we Francji (zwłaszcza tej południowo-zachodniej, która jest ojczyzną confit) toczą się jakieś zażarte dyskusje kiedy się tę kaczkę powinno solić. Pozdrawiam.Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/00847283567075857006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-83878747004763365912010-11-27T13:11:43.613+00:002010-11-27T13:11:43.613+00:00bardzo lubię mięso kaczki, ale dawno nie jadłam, s...bardzo lubię mięso kaczki, ale dawno nie jadłam, sama nie piekę kaczek, a zwykle jadłam u babci :)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-4616575561151513702010-11-27T01:02:09.034+00:002010-11-27T01:02:09.034+00:00Arku, jak zwykle czarujesz swoim daniem. wspaniała...Arku, jak zwykle czarujesz swoim daniem. wspaniała kaczka!Karmel-itkahttps://www.blogger.com/profile/04700945861115996139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-40428654447633688002010-11-26T21:09:29.574+00:002010-11-26T21:09:29.574+00:00nigdy nie używałam techniki wolnego pieczenia, mus...nigdy nie używałam techniki wolnego pieczenia, muszę nadrobić i wypróbować, danie wygląda rewelacyjnie :)magda k.https://www.blogger.com/profile/06073436540828113498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-55302050872443885702010-11-26T19:34:10.311+00:002010-11-26T19:34:10.311+00:00Fantastyczne polaczenie, narobiles mi smaku ;) Szk...Fantastyczne polaczenie, narobiles mi smaku ;) Szkoda, ze nie przeczytalam wczesniej, bo zakupy na przyszly tydzien juz zrobione ;( Moze sie uda w nastepny weekend.miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-16513166296270162422010-11-26T19:06:20.247+00:002010-11-26T19:06:20.247+00:00Uwierz lub nie ale jutro na otwarciu klubu kolacyj...Uwierz lub nie ale jutro na otwarciu klubu kolacyjnego podaje dokładnie to samo. No soczewice mam czerwoną pomarańczową i zieloną ale reszta jak ulał pasuje.<br />Co prawda mój konfit podaje pokrojony w paseczki ale to tylko kwestia formy.<br />I confit z kaczki i z gęsi to ostatnio moja nowa obsesja.<br />Confit z gęsi trzymam w tłuszczu jakieś 3 tygodnie. Potem przysmażam zalewam agarem i podgrzewam otrzymując gorący galat.<br />p.s. na studiach w Torunia miałem jakąś manie unikania normalnych lokali a wdeptywałem w najgorsze bagienko alkoholiczno-moczowej klienteli. Nie wiem dlaczego ale miło wspominam tą nad wyraz realną realność.<br />pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14524593172363062341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-80359732414448402842010-11-26T15:03:58.790+00:002010-11-26T15:03:58.790+00:00Niestety nie mam czasu na przygotowanie takich wsp...Niestety nie mam czasu na przygotowanie takich wspaniałości, ale do kogoś chętnie bym się wprosiła ;-)skoraq cookshttps://www.blogger.com/profile/05451435701447064568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-42768864428902147322010-11-26T14:59:42.502+00:002010-11-26T14:59:42.502+00:00Jakie fajnie danie, wygląda pysznie ...Jakie fajnie danie, wygląda pysznie ...anytsujxhttps://www.blogger.com/profile/05599071544671287859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-84338626644002211622010-11-26T14:44:12.998+00:002010-11-26T14:44:12.998+00:00To coś jak moja dzisiejsza kiszka - mało atrakcyjn...To coś jak moja dzisiejsza kiszka - mało atrakcyjne wizualnie (szczególnie w fazie początkowej ;D), a niebo w gębie :) Mimo to mam wielką ochotę na spróbowanie kaczki w połączeniu z soczewicą.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-1057508927878046552010-11-26T12:33:14.298+00:002010-11-26T12:33:14.298+00:00A ja lubię takie ,nieeleganckie' lokale, zwłas...A ja lubię takie ,nieeleganckie' lokale, zwłaszcza za granicą, gdzie mogę poczuć prawdziwe miejscowe życie i spróbować autentycznej kuchni. To wszystko jest tylko w takich miejscach.<br />Confit uwielbiam. Najczęściej robię z kaczki i królika.I ten zapach mięsa - poezja....Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-9911153226656912792010-11-26T09:25:25.501+00:002010-11-26T09:25:25.501+00:00kaczka wek, wywar w soczewicy zamienić na jarzynow...kaczka wek, wywar w soczewicy zamienić na jarzynowy i wsunę bez gadania ;-)Zieleninahttps://www.blogger.com/profile/11749492876958085327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-56016290825471825082010-11-26T07:54:19.594+00:002010-11-26T07:54:19.594+00:00hm, własnie rozmrażam trzy kaczki na sobotni &quo...hm, własnie rozmrażam trzy kaczki na sobotni "obiadek"...<br /><br />kuszące, ale tym razem się nie odważę, upiekę je tradycyjnieJswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-40285345438044697682010-11-26T07:44:35.599+00:002010-11-26T07:44:35.599+00:00Arku, nie wiem jak Ty to robisz ale wszystkie potr...Arku, nie wiem jak Ty to robisz ale wszystkie potrawy, ktore u Ciebie zobacze idealnie trafiaja w moj gust :)) Kaczke uwielbiam, takie confit zapisuje do jak najszybszego zrobienia. Szczegolnie teraz, kiedy pogoda nie rozpieszcza :)<br /><br />Takie chodzenie po barach ma w sobie jakis urok. Szczegolnie kiedy zagladasz do knajp, ktore normalnie ominalbys szerokim lukiem :) Lekcje prawdziwego zycia? :))majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-85952676864366055142010-11-26T07:33:07.999+00:002010-11-26T07:33:07.999+00:00Bo ja wiem, czy takie malo atrakcyjne? Ja bym sie ...Bo ja wiem, czy takie malo atrakcyjne? Ja bym sie skusila :)Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1054066384084736877.post-42202552197053993472010-11-26T06:36:46.520+00:002010-11-26T06:36:46.520+00:00Czesto siegam do pieczenia w niskiej tempereturze ...Czesto siegam do pieczenia w niskiej tempereturze (80°) i uwielbiam tak przyrzadzane miesa,musze raz czegos takiego sprobowac,na pewno jest boskie w smaku :)kaczka tak czy owak jest na pewno pyszna :)<br />Pozdrawiam :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.com