sobota, 25 lipca 2009
Risotto gryczane z burakami, orzeszkami piniowymi i łososiem
4 małe buraki
200gr ryżu arborio (lub carnaroli lub vialone nano)
200gr nieprażonej kaszy gryczanej
2 szalotki lub 1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
2 łyżki masła
1 litr rosołu warzywnego
200gr upieczonego łososia (rozdrobnionego w „płatki”)
4 łyżki orzeszków piniowych (sprażonych na suchej patelni lub pod grilem)
2 łyżki posiekanego szczypiorku (lub/i pietruszki)
ser parmesan
1.Rozgrzać piekarnik do 200°C, zawinąć buraki w folie aluminiową i piec przez 50-60 min. Upieczone buraki obrać i pokroić w cząstki.
2.Podgrzać rosół w oddzielnym garnku i trzymać ciepły przez cały czas.
3.Na rozgrzanej oliwie i odrobinie masła podsmażyć posiekaną cebule do miękkości, dodać przepołowione ząbki czosnku, ryż i kaszę. Mieszać żeby pokryć ziarna tłuszczem i podsmarzyć przez chwilę.
4.Dodać ok. 200ml rosołu i mieszając poczekać aż zostanie wchłonięty.
5.Dodawać następne porcje rosołu, aż ziarna będą al dente, mieszając i pamiętając aby nie dodawać rosołu dopóki poprzednia porcja nie zostanie wchłonięta. W tej fazie podczas mieszania powinna na powierzchni powstawac tzw. fala.
6.Dodać masło, buraki, płatki łososia i ostatnią porcję rosołu. Odstawić na 3-5 minut. Wmieszać łyżkę szczypiorku. Po nałożeniu na talerze posypać orzeszkami i resztą szczypioru.
Risotto powinno mieć wilgotną, kremową konsystencję. Najlepszym sposobem sprawdzenia konsystencji jest lekkie uderzenia talerza od spodu- risotto powinno „zafalować”.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz