750gr buraków (plus jeden średniej wielkości dodatkowo)
800ml rosołu warzywnego
2 łyżki octu sherry
60gr koziego sera (o kosystencji twarogu)
3 korniszony pocięte w małą kostkę
1 łyżka posiekanego koperku
Umyć i obrać wszystkie buraki. 750gr pokroić w równej grubości plastry i ugotować w rosole z octem sherry. Dodatkowego buraka pokroić w kostkę 5/5mm i ugotować do miękkości w małej ilości wody.Odlać i odstawić na później.
Kiedy buraki w rosole będą miękkie –zmiksowac zupę i dodać pociętego w kostkę. W ten sposób otrzymaliśmy dwie różne tekstury.
Nalać zupę do miseczki, posypać korniszonami i serem. Wykończyć koperkiem.
Najlepiej podawać ją z grzankami z brązowego chleba. Pokroić chleb na bardzo cienkie (2-3mm) plastry, delikatnie skropić oliwą z oliwek i zgrilować lub szybko upiec na bardzo rozgrzanej suchej patelni.
Zupa ta jest doskonała podawana na ciepło jak i na zimno.
1 komentarz:
Zrobiłam tę zupę i okazała się być zaskakująco pyszna! Napisała to osoba, która nie lubi buraków :p. Dziękuję za ten przepis.
Prześlij komentarz