wtorek, 30 października 2012

Obiecana słodka tarta dyniowa wg. Jamiego O.


Ten post nie był planowany, został obiecany. Kilka dni temu skorzystałem z przepisu Jamiego Olivera na francuską tartę dyniową, którą on był zachwycony. Postanowiłem więc sprawdzić czy to nie automatyczno-profesjonalny zachwyt. Miał rację, jest świetna!


Po wyjęciu z piekarnika zrobiłem jej zdjęcie i umieściłem na fejsbuku, szybko znalazło się kilka chętnych osób do przetestowania. Magda czyli Dożarta Degustuje czyli TastyColours podobno chce zacząć robić ją dzisiaj… dlatego nie rozpisuję się więcej.


Zgodnie z obietnicą zapraszam po przepis (i do pieczenia!).

Słodka tarta dyniowa wg. Jamiego O.

Ciasto/baza:
250g mąki tortowej + ekstra do posypywania stolnicy
50g cukru pudru
125g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
1 duże, rozbełtane jajko
1-2 łyżki mleka
Olej do posmarowania formy (28cm średnicy, wyjmowane dno)

Masa/wypełnienie
500g obranej dyni (pociętej w 2cm kostkę)
500ml tłustego mleka
200g cukru
1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)
2 duże jajka

Zacznij od zrobienia bazy.
Przesiej mąkę i cukier puder do miski. Dodaj masło i ugniataj do momentu aż połączone składniki będą przypominały konsystencję grubo zmielonej bułki tartej. Wlej mleko i jajko, zagnieć delikatnie, żeby składniki połączyły się w elastyczną kulkę. Nie ugniataj zbyt długo bo ciasto straci swoją kruchość!

Posyp stolnicę/stół mąką, połóż ciasto, posyp je delikatnie mąką i spłaszcz dłonią, żeby powstał gruby dysk. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Posmaruj blachę cienką warstwą oleju. Wyjmij ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkuj posypując mąką stolnicę i ciasto aż będzie miało grubość 4-5 milimetrów. Zwiń ciasto na wałek i przełóż je (rozwijając z wałka na blachę). Urwij kawałek ciasta i zrób kulkę, używając jej wciśnij ciasto w formę, żeby nabrało kształtu i ściśle do niej przylegało (nie obcinaj brzegów). Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie włóż do rondla dynię, laskę i ziarenka wanilii, cukier i zalej mlekiem. Mieszając doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Podnieś przykrywkę i ułóż ją żeby w połowie przykrywała rondel i gotuj przez następne 15 minut lub aż dynia będzie miękka. Zdejmij z ognia, wyrzuć laskę wanilii i zmiel całość blenderem na gładką masę. Przykryj i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyjmij bazę z lodówki, wyrzuć folię. Urwij duży kawałek papieru do pieczenia i ułóż go na bazie/cieście, wypełnij formę ryżem i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z ryżem (ryż przyda się następnym razem), wstaw ciast z powrotem do piekarnika na następne 15 minut lub do momentu aż ciasto będzie twarde w dotyku. Wyjmij ciasto i ostudź kompletnie, zmniejsz temperaturę do 160ºC.

Rozbełtaj dwa jajka i dodaj powoli do masy dyniowej, ubijając ją powtórnie blenderem. Wlej masę do wystudzonej bazy i piecz przez 35-45 minut lub do momentu aż wypełnienie zesztywnieje (ale nadal powinno lekko się ruszać kiedy potrząśnięte). Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jamie poleca do tego śmietanę kremówkę…

Ja podaję z ubitą kremówką z kardamonem lub gałką loda waniliowego albo imbirowego albo… ;)

26 komentarzy:

Aurora pisze...

Jej ... też mam drżenie serca na jej widok :D

Magdalena pisze...

Chłopie, aleś Ty słowny ! Merci wielkie :)))))

Hania-Kasia pisze...

Prezentuje się obiecująco.

ewelajna pisze...

Arku, chodzi za na labo tarta, albo sernik i ... sama nie wiem co zwycięży... Tartę zrobiłeś piękną:)

Majana pisze...

Pyszności! Chętnie wypróbuję przepis. Smakowicie wygląda.
Miłego dnia:)

siankoo pisze...

piękna tarta i ta perfekcyjna grubośc ciasta, robiłam już dyniową, ale twoje nadzienie wydaje mi się ciekawsze:)koniecznie muszę wypróbować:)

Ewa pisze...

Mam WSZYSTKIE składniki tu i teraz, o matko chyba zrobię!

słodko-słona pisze...

Piękna! :)

Maggie pisze...

Zupelnie sie nie dziwie, ze tyle osob chce ten przepis przetestowac - ja wlasnie dolaczylam do ich grona :)

Wiewióra pisze...

i ja i ja!!! Małżon dynie kupi i będzie tarta :)

Jswm pisze...

zrobię na pewno! czekałam na taki przepis :)

asieja pisze...

jest piękna. muszę się zastanowić czy w moim domu znajdę wielbicieli dyni w cieście, czy ewentualnie musiałabym zjeść ją sama..no ale jeśli nawet sama, to pewnie nie byłby to wielki problem skoro jest taka pyszna..:-))

Magdalena pisze...

Uprzejmie donoszę, że tarta jest świetna, duża ilość mleka, wanilii i zaledwie dwóch jajek nadaje delikatny mleczno - waniliowy smak, a delikatnym posmakiem dyni. trochę zmniejszyłam ilość zukru, ale to taka prywatne przyzwyczajenie. Dodałam nieco soku z pomarańczy dla przełamania słodkości (też prywatne przyzwyczajenie). Szczerze polecam z lodami jak pisze arek lub bita smietana lub....:) pozdrawima

Edy pisze...

chetnie zrobie taka tarte!

Daria i Jarek pisze...

juz sama nie wiem czy nie oblizac monitorka....

Karmel-itka. pisze...

Witaj, Arku!
ale dawno mnie nie było u Ciebie. przepraszam, że Cię nie odwiedzałam.
ale jak witam u Ciebie znów, to jak zwykle kusisz czymś wspaniałym.
cienka, delikatna, dyniowa tarta.. aż się uśmiecha do mnie! piękna.

Pozdrawiam.

Ania pisze...

Tarta wygląda doskonale :-)

majka pisze...

Ach, ten Jamie :))) Wspaniala tarta Arku. I zdjecia wspaniale. Rozplywam sie w zachwytach :))

Pozdrowienia.

Zielenina pisze...

wygląda nieźle, może się też skuszę, bo mam do zagospodarowania dynię muszkatołową, akurat na słodko.

ankawell pisze...

Przepis Jamiego Olivera jest dla mnie jak certyfikat wspaniałego smaku :)... nie żebym Ci nie ufała :):):) to tylko coś jak dodatkowa gwarancja :)

Jswm pisze...

Jest pyszna tylko pioruńsko słodka :)następnym razem dodam mniej cukru.

Kamila pisze...

Tarta jest przepyszna, dziękuję za przepis. Pozdrawiam

gin pisze...

Jeśli smakuje tak jak wygląda... To ja też ją zrobię :)

Usagi pisze...

Dołączam do tych, co ją testują :D Robię jutro.
Pozdrawiam!

Usagi pisze...

U mnie zrobiona z małymi zmianami - przepyszna! Można zjeść całą dosłownie na raz :)

d. pisze...

wygląda przegenialnie *_*