Popijając przepysznym
Chianti toast za swój dzisiejszy debiut w portalu natemat.pl (felieton znajdziesz tutaj) powolnie układam
rzeczy w walizce (jadę na staż do In de Wulf) po raz czwarty z rzędu słuchając
ostatniej płyty Smashing Pumpkins (koneserów i krytyków informuję, że w
stosunku do SP jestem niestety bezkrytyczny!).
Dlatego teraz
będzie bardzo krótko i chrupko, za to po
powrocie podzielę się wrażeniami :)
Nerkowce z chilli
i chrupką bazylią
20-25 liści
bazylii (najlepiej tajskiej)
Olej do smażenia
200g nerkowców
2 łyżki płynnego
miodu
1 łyżeczka chilli
w proszku lub płatków
½ łyżeczki soli
morskiej
W rondlu rozgrzej
1 cm
oleju, osusz liście bazylii i smaż partiami przez około minutę aż zmienią kolor
na głęboko zielony i będą „szklisto-przeźroczyste”. Uważaj! Olej może pryskać! Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz na
ręczniku papierowym.
Rozgrzej
piekarnik do 180ºC, ułóż orzechy na blasze i piecz przez 10-15 minut.
Rozgrzej suchą
patelnię, wrzuć orzechy, wlej miód, wymieszaj, wsyp przyprawy, dodaj połowę
usmażonej bazylii i wymieszaj ponownie. Odstaw do wystygnięcia.
Podawaj z
pozostałymi liśćmi bazylii jako jadalną dekoracją :)
To zwykła
przekąska, która dzięki dodatkowi smażonej bazylii nabiera innego wymiaru,
polecam!
8 komentarzy:
Krótko i chrupko, czyli tak jak lubię :D
jak szybko wooow! :))
Oo! Po pierwsze gratuluje publikacji. Po drugie zycze powodzrnia w In De Wolf - ciekaweczy slusznie nazywaja te restauracje flamandzka Noma :)
No, Ty to masz życie...
Myśl z serii tych: wszędzie dobrze tam, gdzie nas nie ma...
Chłoń...!
Smakowicie wygląda i chrupko i pysznie.:)
podziel się oczywiscie wrażeniami, czekam :)
Pozdrowienia:)
Przypomniales mi o Smashing Pumpkins - w drodze do domu poslucham sobie "Melon Collie..." :)
Czekam na wrazenia. A w miedzyczasie - wirtualnie, ale zawsze - czestuje sie orzeszkami.
Świetny przepis, Arku :) Uwielbiam nerkowce i wykorzystuję do sałatek i ryżu po indyjsku. Z chęcią wykorzystywałabym je znacznie częściej, gdyby nie ich cena :(
Fajny pomysł :))) bardzo mi się podobają Twoje połączenia :)))
Prześlij komentarz