środa, 23 marca 2011

Sałatka dla tych co lubią niebieskie migdały

Nie wierzę w horoskopy, ale lubię je czytać. W pracy mamy taki mały, niedzielny rytuał odczytywania na głos naszych horoskopów, który najczęściej kończy się bólem szczęki, brzucha i łez cieknących ze śmiechu. Są tak absurdalne, że tylko to nam pozostaje, chociaż ostatnich kilka tygodni w moim przypadku się zgadza.


Brak czasu, przeprowadzka, zmiany, zmiany - to wszystko prawda. Nie mam nawet kiedy pomarzyć o niebieskich migdałach, co najwyżej mogę te prawdziwe zamienić w pyszny sos…



Sałatka z halumi, pieczonymi warzywami i sosem migdałowym
(2 porcje)

250g halumi
4-5 mini oberżyn (przecięte na pół) lub jedna mała (pocięta w podłużne ćwiartki)
2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)
2 garści mieszanych liści sałaty
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz

Sos migdałowy:
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)

Rozgrzej piekarnik do 190ºC, na blasze ułóż papryki i piecz przez 15 minut. Przewróć papryki dodaj oberżyny, polej oliwą i piecz przez 15-20 minut. Papryki przełóż do miski i przykryj folią plastikową, ostudź, obierz ze skórki i potnij na kawałki. Oberżyny trzymaj w ciepłym miejscu.

Żeby zrobić sos zmiksuj wszystkie składniki blenderem na gadką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj trochę wody. Po zrobieniu możesz go przechowywać w lodówce przez tydzień.

Potnij halumi w plastry i osusz . Rozgrzej mocno łyżkę oliwy dodaj ser i smaż, aż zbrązowieje, przerzuć na drugą stronę i zasmaż jak poprzednio.
Na talerzu ułóż sałatę, pieczone warzywa i halumi, dodaj łyżkę sosu i skrop oliwą.
Smacznego!

26 komentarzy:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Czyli dla mnie:) Wspaniała tylko u mnie strasznie trudno dostać haloumi :( Trzymam kciuki - niech zmiany wyjdą tylko na dobre, bez względu na to co podaje horoskop:)

Aurora pisze...

ooo jak dobrze rozmyślanie o niebieskich migdałach robi umiejętnością kulinarnym ;-)

Agnieszka pisze...

U mnie dzisiaj rozmyślanie o niebieskich migdałach zaowocowało przypaleniem jednej partii bagietek;)
Widziałam u nas ostatnio na wiosce haloumi więc wypróbuję bo mnie ten sos migdałowy zaciekawił wielce:)

Pozdrowienia śle.

Karmel-itka pisze...

Arku, znów takie pyszności serwujesz!
sałatka idealna dla mnie, idealne smaki pasujące do mojego gustu.
wspaniała!

EE pisze...

pyszna szybka sałatka:) Perfecto!

Gospodarna narzeczona pisze...

O i to mi się podoba! A wiesz, żeś ulubionym blogiem kulinarnym mego Pana? I to nie dlatego że męskim.

Ag pisze...

No nie wiem Auroro, czy robi tak dobrze. Ja dzięki temu pozbyłam się już jednego garnka, który doszczętnie sfajczyłam :)

Jswm pisze...

Dla mnie też
a halloumi mam właśnie w lodówce :)

Panna Malwinna pisze...

Halumi nigdzie u mnie nie widziałam. A szkoda bo jestem go ciekawa. Sałatka bardzo ciekawa, intryguje mnie ten sosik;)

magda k. pisze...

danie rewelka jak zawsze, faktycznie z halumi może być problem, ale za to ten sos migdałowy z pewnością wykorzystam :)
Życzę Ci samych korzystnych zmian i przeprowadzki w piękne miejsce :)

ewelajna Korniowska pisze...

Dla mnie horoskopy pod warunkiem dobrej zabawy, ale na poważnie nie... - kolega pracował kiedyś z koleżanka, która pisała takie "cuda" z ....głowy...
Zatem dobrej zabawy zawsze i siły wielkiej do tych wszystkich zmian!
A na haloumi wpadłabym - ja do swojego mam 40 km:)

Majana pisze...

Alez boska salatka!:))

Unknown pisze...

Uwielbiam takie połączenie, w ogóle halumi to pyszna rzecz.
Co do horoskopów i wszelkiego okultyzmu, właśnie wyszła świetna książka Richarda Wisemana na ten temat, polecam, choć pewnie nie masz czasu na lekturę.

Komarka pisze...

Takie rarytasy podczas przeprowadzki?? Mogę wynająć Cię do pomocy przy przeprowadzce (wystarczy, że będziesz przygotowywał posiłki :P)w przyszłości? ;D
Zjadłabym grillowane halumi, chociaż najbardziej zainteresował mnie migdałowy sos.

Tilianara pisze...

No przy takim talerzu to ja bym mogła sobie pomarzyć o niebieskich migdałach i byłabym bardzo szczęśliwa :)

Powodzenia w tych zmianach :) hmmm, a co mówi mój horoskop - czas się pośmiać :D

Kinga pisze...

Ach halloumi! Robiłam dotychczas raz z kaparową salsą. Bardzo mi siępodoba podane na opikanych warzywach, zrobię. Chcialabym tylko gdzieś małe kabłażany dorwać...Niestety marzenia ściętej głowy, na Śłąsku nie ma takich frykasów...

Mihrunnisa pisze...

W horoskopy nie wierzę bo ponoć są zawsze pisane pod redaktora naczelnego danej gazety ;) a tylko w znaki zodiaku a to dwie różne sprawy wbrew pozorom. Zaintrygował mnie ten sos migdałowy zresztą jak i cała potrawa :-). Pozdrawiam

Szana pisze...

twoje dania mnie zachwycają a jednoczesnie inspiruja. podziwiam.

Unknown pisze...

Napisałem komentarz a tu nima. Generalnie piękne danie i to nie tylko ze względu na wygląd.
I ten sos wpisuje do zakładki - mój ulubiony.
Czy to możliwe żeby wyobrazić sobie dość dokładnie smak za pomocą napisanych składników?
pozdro

Anonimowy pisze...

Fantastyczna salatka. Wczoraj nawet mi mignelo hallumi w sklepie i nie mialam pomyslu co by to z tym fantem zrobic. Juz wiem! A sos migdalowy z pewnoscia w prawi mnie w niebiesko- migdalowy nastroj! Dzieks! :)

Hania-Kasia pisze...

Świetna sałatka - najbardziej kręci mnie w niej smażony ser halumi, sos też bardzo fajny. Inspirujący przepis - muszę się wybrać po ser halumi i też coś wykombinować z jego dodatkiem.

Anonimowy pisze...

Poniwaz ja mysle niemal wylacznie o niebieskich migdalach - to z pewnoscia salatka w sam raz dla mnie.

Unknown pisze...

Lubię migdały. Niebieskie oczywiście :) Lubię Twoje sałatki.
Halumi leży w lodówce i czeka na lepsze czasy. Okres oczekiwania doszedł do końca :)

buruuberii pisze...

Ziamiany, zmiany Arku? To by wszystko dobrze sie u Ciebie toczylo :)

Ja ostatnio marze o gorzkich migdalach... Usciski sle!

Unknown pisze...

przestałam czytać horoskopy od kiedy dowiedziałam się jak moja koleżanka tworzy je do dość poczytnej, powiatowej gazety. ba, nawet kilka razy pod wpływem tworzyłyśmy je razem :-D
sałatka bomba! a ten maluśki bakłażanik - MNIAM!

skoraq cooks pisze...

Zgłodniałam przez Ciebie ;-P