sobota, 26 lutego 2011

Pop trendy

Umarł król, niech żyje król! Chipsy są passe, pieśnią przeszłości, przekazem analogowym, no, przynajmniej wśród londyńskich foodies, trendseterskich sklepów i bywalców super-glam imprez.


Teraz smakowy popcorn jest nową gwiazdą salonów, ma niezliczoną ilość wcieleń, ograniczoną tylko naszą wyobraźnią. Nowi producenci wyskakują na rynek coraz liczniej, jak rozgrzane ziarenka kukurydzy, proponując smaki typu: słodkie Chiptole chilli, owocowy chutney i Cheddar, macchiato i whisky czy kozi ser i czarny pieprz, podkreślając wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy.


Tak jak cafe shopy, cupkejki, mrożone jogurty i większość pop trendów, ten też, przywędrował z Ameryki i z pewnością wkrótce rozprzestrzeni się w Europie.


Żeby być na fali postanowiłem przetestować swój smakowy popcorn na klientach, zrobiłem honeycomb* z solą waniliową**. Haczyk został połknięty ;)


Popcorn z masą bursztynową i solą waniliową

85g popcornu
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Honeycomb
Sól waniliowa

Masa bursztynowa/ honeycomb:
40g masła
80g cukru
80g miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sól waniliowa:
50g soli morskiej (używam Maldon)
1 laska wanilii

Zacznij od zrobienia masy bursztynowej.
W rondlu roztop masło i cukier, uważając żeby nie przypalić. Kiedy cukier całkowicie się roztopi dodaj miód i zwiększ ogień. Gotuj intensywnie, mieszając co jakiś czas, przez 3-5 minut aż masa nabierze głęboko złotego koloru. Dodaj sodę a kiedy masa mocno się spieni wylej na płaską tacę metalową i zostaw do ostygnięcia a następnie połam na kawałki.

Żeby zrobić sól waniliową rozetnij laskę wanilii na pół, małym nożykiem wyskrob nasionka i wymieszaj z solą.

Zrób popcorn, na dno dużej miski wlej łyżkę oleju, wrzuć popcorn i wymieszaj z olejem, posyp solą i kawałkami masy bursztynowej.

Miłego chrupania!


* W moim wolnym tłumaczeniu: masa bursztynowa; jest ona doskonałym dodatkiem do lodów, ciast, cupkejków, etc.
** Sól waniliowa jest doskonałym dodatkiem do ryb i owoców morza a w szczególności przegrzebków.
***Obydwa dodatki możesz przechowywać w szczelnych pojemnikach tygodniami.

38 komentarzy:

wiedźma_florentyna pisze...

ta sól waniliowa ciekawa rzecz...

Magdalena pisze...

dzisiaj przegladalam w NYT jakies popcornowe cuda do zaserwowania teoretycznie podczas jutrzejszej nocy oscarowej. Nigdy nie przepadalam za popcornem, trudno jest mi wyobrazic sobie to polaczenie...

kulinarne-smaki pisze...

sól waniliowa to dosyć oryginalne połączenie

Fuchsia pisze...

Sól waniliowa - ciekawe! Ja do tej pory robiłam tylko popcorn z orzeszkami i karmelem :)

Unknown pisze...

Połykam haczyk - muszę tylko zorganizować jakąś super-glam imprezę.
pozdro

Majana pisze...

Sól waniliowa? Hmm .. ciekawie brzmi. Z chęcią spróbowałabym takiego popcornu ... w kinie ;)

Pozdrawiam:)

Moja Kawiarenka pisze...

Jesteśmy przyzwyczajeni do wanilii w połączeniu z cukrem, często nie wiedząc o tym, że jest cudowną przyprawą w towarzystwie soli lub nawet czosnku :-)

Hania-Kasia pisze...

Wygląda ciekawie, szczególnie masa bursztynowa, ale chyba jednak nie połknę haczyka - nie przepadam za popcornem. Haczyka cupcake'owego też zresztą nie połknęłam.

margot pisze...

oj , ale to sympatyczna wersja kukurydzy kinowej :D,
a zdjęcie pierwsze to rozkosz dla oka

magda k. pisze...

dałabym się złapać na ten haczyk:) brzmi obiecująco!

ewelajna Korniowska pisze...

No, proszę jakie towarzystwo... Czego się nie robi, aby sprzedawać kukurydzę... Ubiera się ją w cudownie słodko, słone szaty - kaloryczne szaty - i mówi, że błonnik i p/utleniacze... Tak, to się je warzywa;). Jeśli zjadłabym - to nie ze wzgl. na w/w, ale ze względu na smak, kierowana ciekawością:), bo połączenie słodko słony uwielbiam:)

Jswm pisze...

no cóż, wierzę, ze mogło być pyszne ale pewnie nie zrobię, tak jak od lat nie mogę się zdobyć na kurczaka w czekoladzie...

Amber pisze...

Nie jadam chipsów, popcornu, cupcakes mnie nie pociągają...Słabo.
Ale to połączenie popcornu ze słodko-słonym na pewno bym spróbowała.Brzmi niebanalnie,połączenia smaków w moim guście.Tylko dlaczego popcorn? No trudno,próbuję w ciemno!

Arvén pisze...

A mi się bardzo podoba :D Pierwsze doświadczenia z popcornem na słodko - w karmelu - już mam, więc zakładam że i to by mi nawet nawet posmakowało ;-)

Unknown pisze...

Wczoraj w delikatesach widziałam gotowy popcorn z takimi nietypowymi dodatkami. Ale nie skusiłam się:-)

Zielenina pisze...

brrr, nie znoszę popkornu, zapach smażonego mnie wykańcza, błe. Ale sól fajna! :D

gwiazdka.w.kuchni pisze...

sól waniliowa brzmi ciekawie, ciekawe, czy uda mi się ją w galerii soli na Mokotowskiej w Warszawie zakupić... ostatnio przechodziłam tam w niedzielę i było zamknięte... chociaż ja bym ją raczej do przegrzebków dodała

kabamaiga pisze...

Nie wiem czy wypróbuję pop corn, ale sól waniliowa i masa bursztynowa na pewno

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Ale szałowy przepis, Artek! Pop trendy, zdecydowanie :) Swoją droga, super tytuł. Ja już się długo zasadzam na smakowy popcorn i jakoś mi to nie wychodzi na razie. Ale zrobię na pewno (predzej czy później).:)

Karmel-itka pisze...

waniliowa sól, masa bursztynowa... o rany!
masz rację, teraz popcorn smakowy górą. smaczny, szybki i niezastąpiony. ale czy na długo? era chipsów mija, ale popcorn (miejmy nadzieję) będzie trwalszym rarytasem.

Atria C. pisze...

Ja robiłam karmelizowany na słodko w taki sposób:

http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/01/karmelizowany-popcorn-z-miodem-i_15.html

Fajny pomysł z solą waniliową i podoba mi się też ten, honeycomb. Nawet nazwa jest fajna.

Sama mam w nosie jakie są trendy (bo nie muszę zaspokajać gust klientów, pewnie dlatego)byleby było dobre:)

ps. nie myśl Arku że to koniec meczenia o noże;)

Pozdrawiam serdecznie!

Kasia Fiołek pisze...

Sól waniliowa brzmi kosmicznie, ale popcornu nie cierpię! :-)

Anonimowy pisze...

Świetne zdjęcia

arek pisze...

wiedzma_florentyna,
oj ciekawa i uzyteczna

Magdaleno,
milo mi uslyszec, ze mam takie wyczucie komercji. Prorok jakis, czy co? hehehe

kulinarne-smaki,
i baardzo pyszne :)

Fuchsia,
najpierw chcialem zrobic cos oczywistego (cheddar i bekon), albo cos czego juz probowalem, ale stwierdzilem, ze musi to byc cos znajomego i lekko zaskajacego. Oto moja historia hehe

Bareya,
bede niedlugo w PL to zrobimy glam ;))

Majana,
nie pozostaje Ci nic innego jak zabrac swoja walowke ;))

Moja Kawiarenka,
no to niesmy ten kaganek oswiaty :)

haniu-kasiu,
sprobuj jej uzyc do czegos innego i daj znac jak sie udalo

margot,
trudno sie nie zgodzic :))

magda k.
to do dziela! maz zapewni dobry film a Ty... wiesz co robic ;)

Ewelajno,
kazda motywacja jest dobra -pecunia non olet (omlet) haha

Jswm,
pamietaj, ze do odwaznych swiat nalezy! jest ryzyko jest zabawa! :D

Amber,
popcorn byl tak naprawde tylko tlem :)

Arven,
statuetka pop trendy zostanie wyslana poczta ;))

Aniu,
najlepszym sposobem walki z pokusa jest natychmiastowa kapitulacja :DD

Zielenina,
zignoruj popcorn, wykorzystaj sol, alnbo heneycomb ;)

gwiazdka.w.kuchni,
po co chcesz kupowac, jak zrobisz sama o wiele lepiej bedzie Ci smakowac. trzymam kciuki :)

kabamaiga,
i oto chodzi i oto chodzi. Life is all about choice.

Aniu,
no to milego smakowania. A zgadniesz jak nazywa sie moj ulubiony zespol sportowy z 3miasta?

Karmel-itko,
nigdy nie przepadalem za chipsami, ale popcorn ma dla mnie zupelnie inna twarz, mam nadzieje ze zostanie na dluzej ;))

Atrio,
a ja uwazam, ze trendy to fajna zabawa. To nic innego jak materializacja nowych pomyslow i powiew swiezosci. Mecz mnie, mecz (nie)koniecznie przy pomocy nozy ;)

Dragonfly,
Pamietasz glos Kaszpirowskiego? teraz go uzywam : tam niet popcorna ;) tolka sol :D

arek pisze...

glodzikowy,
dzieki!

Kasinka pisze...

Przecież śmieciowe jedzenie to nadal jedzenie i można je uszlachetnić ciekawym połączeniem z niespotykanymi składnikami. Brawo, świetny pomysł.

Kuba pisze...

Arku, dopiero co widziałem, jak Jamie Oliver przygotowywał popcorn ze słodkimi dodatkami. Bardzo ciekaw jestem takich smaków, bo jak na razie to ja konserwa jestem - popcorn być ma słony! :-)

PS. a ta LASAKA wanilii, to już o Tobie świadczy! :-)

Gosia pisze...

wlasnie i u nas ostatnio czytalam o takich modnych-dziwnych smakach popcornu,niektore niezwykle kuszace :)
Twoj rowniez apetycznie brzmi :)
Pozdrawiam po dosc dlugiej nieobecnosci :)

Tilianara pisze...

U nas podczas sesji filmowych też króluje smakowy popcorn, choć w tak ciekawej wersji jeszcze go nie było. Zjadałabym rożek takiego popcornu i wcale się nie dziwię, że haczyk został połknięty :)
Uściski :*

asieja pisze...

czipsów nie lubię, ale za to popcorn.. ostatnio coraz częściej go zjadam. przy filmie i nie tylko. z masłem najpyszniejszy. spróbowałam też karmelowego, było pysznie też.

Marta pisze...

Popcorn wspaniały a najbardziej podoba mi się w nim dodatek soli waniliowej! Ja ryb nie jadam więc używam jej do kruchych, wiosennych sałatk, wystarczy szczypta i odrobina dobrej oliwy – jedna z najlepszych sałat, jakie można sobie wyobrazić :)

buruuberii pisze...

Popcorn i slodkie kawalki karmelu - biore, ale od jakiegos czasu nei daje mi spokou ta sol waniliowa, czuje ze jeszcze dlugo sie nei odwaze :)

Usciski Arku!

Karolina pisze...

Od paru lat robie smakowy popcorn (z chilli, cynamonem, kuminem i brazowym cukrem), za sprawa pani Lawson i bardzo go lubie. W zasadzie nie lubie innego. ;) Twoje propozycja brzmi bardzo intrygujaco, na pewno ja sprobuej przy chetce na popcorn.

skoraq cooks pisze...

odważne, ale kupuję ten pomysł :-)

Mniej najbardziej podobałby się popcorn chilli. Ostrrrrry :-)

Eliza pisze...

wow, brzmi nieźle! a ja głupia myślałam, że jak popcorn to tylko z solą... czas przetransformować swoje skostniałe przyzwyczajenia;) btw, ciekawy blog, będę zaglądać i zapraszam do siebie: http://kuchniaetc.blogspot.com/ . pozdrawiam!

majka pisze...

Popcorn z masa bursztynowa...to brzmi fantastycznie :) Nie oparlabym sie mu na pewno. Juz wyobrazam sobie ten smak. I nawet nie probujac wiem, ze bym na jego punkcie oszalala :))

fellunia pisze...

Popkorn ekstra, ze mną gorzej bo przeczytałam, że czipsy są pleśnią przeszłości, ech...

Aurora pisze...

dla takiej oddanej popcornowi kobiety jak ja, te foteczki i ten przepis to nie lada gratka... mmmmm