środa, 12 sierpnia 2009

Krewetki królewskie z czosnkiem, czerwonym chilli, natką pietruszki i sokiem cytrynowym na oliwie


Uwielbiam morze. Każde. Bałtyk, Adriatyk, Egejskie, Śródziemnomorskie, każde bez wyjątku…zapach nadmorskich ziół, bryzę, kolor, no i jego owoce. Oczywiście!
Dzisiaj przypomniałem sobie o jednym z moich ulubionych dań letnich -krewetkach królewskich z czosnkiem , czerwonym chilli, zieloną pietruszką i sokiem z cytryny smażonych w dużej ilości oliwy z oliwek…hm, pycha, palce lizać-dosłownie.
Przepis ten jest moją interpretacją dania, które jadłem w Portugalii, w małej “osiedlowej” knajpce w Cascais pod Lizboną prowadzonej przez przyjaciela mojego przyjaciela…

8 surowych krewetek królewskich (najlepiej nieobranych)
4 ząbki czosnku (“niedbale” pocięte)
2 cm czerwonego chilli (plasterki)
2 łyżki pociętej natki pietruszki
100 ml oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny

Rozgrzej oliwę i wrzuć krewetki. Podsmaż. Kiedy są prawie gotowe (zmienią kolor na pomarańczowo-czerwony) dodaj czosnek i chilli i podsmaż przez ok.minutę uważając ,żeby nie zbrązowić czosnku. Dodaj natkę pietruszki a następnie sok z cytryny i po 30 sekundach zdejmij z ognia.

Jedz z białym pieczywem. Smakują najlepiej kiedy jesz nie używając sztućców, bezwstydnie oblizując palce. To się nazywa przyjemność!






Posted by Picasa

Brak komentarzy: