Ta sałatka była przebojem jako specjalność dnia w Portobello Gold w trakcie Wimbledonu.
Potrzebowałem dania szybkiego, efektownego i lekkiego. Zdecydowałem się na to klasyczne połączenie smaków i bang! w samo sedno!
To był dobry dzień. Pełna satysfakcja i cała przyjemność po mojej stronie...
1 pierś kurczaka
2 plastry prosciutto lub szynki parmeńskiej
6 truskawek
4 pomidorki czereśniowe
garść mieszanych liści sałaty (rukola, lollo rosso, ogrodowa lub jakie lubisz)
6-8 listków bazylii
2-4 listki mięty
1 łyżeczka zielonego pesto
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo mielony pieprz
Posól i popieprz pierś a następnie zawiń w plastry szynki. Obsmaż, żeby zbrązowić. Wstaw pod grilla lub do mocno rozgrzanego piekarnika na ok 10-12 minut.
W międzyczsie przygotuj dressing mieszajac pesto, ocet balsamiczny i oliwę.
Zaaranżuj na talerzu liście sałaty,bazylię, miętę (połowę ziół potnij w cienkie paski tzw. szyfonadę), przpołowione truskawki i pomidorki.
Upieczoną pierś potnij w grube plastry i zaaranżuj na sałatce.
Polej dresingiem i rozkoszuj się!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz