czwartek, 6 sierpnia 2009

Sałatka z piersi kurczaka w prosciutto z truskawkami i świeżymi ziołami


Ta sałatka była przebojem jako specjalność dnia w Portobello Gold w trakcie Wimbledonu.

Potrzebowałem dania szybkiego, efektownego i lekkiego. Zdecydowałem się na to klasyczne połączenie smaków i bang! w samo sedno!

To był dobry dzień. Pełna satysfakcja i cała przyjemność po mojej stronie...



1 pierś kurczaka
2 plastry prosciutto lub szynki parmeńskiej
6 truskawek
4 pomidorki czereśniowe
garść mieszanych liści sałaty (rukola, lollo rosso, ogrodowa lub jakie lubisz)
6-8 listków bazylii
2-4 listki mięty
1 łyżeczka zielonego pesto
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo mielony pieprz

Posól i popieprz pierś a następnie zawiń w plastry szynki. Obsmaż, żeby zbrązowić. Wstaw pod grilla lub do mocno rozgrzanego piekarnika na ok 10-12 minut.

W międzyczsie przygotuj dressing mieszajac pesto, ocet balsamiczny i oliwę.

Zaaranżuj na talerzu liście sałaty,bazylię, miętę (połowę ziół potnij w cienkie paski tzw. szyfonadę), przpołowione truskawki i pomidorki.

Upieczoną pierś potnij w grube plastry i zaaranżuj na sałatce.

Polej dresingiem i rozkoszuj się!


Brak komentarzy: