środa, 5 sierpnia 2009

Kuchenne mity


1.Ostrygi są afrodyzjakiem.

2.Obsmażanie mięsa powoduje utrzymanie w nim soków.

3.Solona woda utwardza groszek, fasolę, soczewicę.

4.Surowy ziemniak dodany do przesolonej zupy,sosu zaabsorbuje nadmiar soli i uratuje danie.

5.Nie myjemy grzybów bo absorbują wodę.

6.Gotując makaron dodać oliwy żeby się nie sklejał.

7.Powinno się dodać soli gotując zielone warzywa.

8.Ubijając białka na bezy nawet odrobina żółtka nie może dostać się do masy.

9.Soląc oberżynę powodujemy, że jest mniej gorzka.

10.Heston Blumenthal jest kosmitą.

Sami sprawdźcie czy się z nimi zgadzacie…

źródło: Restaurant Magazine/zasłyszane

5 komentarzy:

Krzysiek pisze...

Kurcze mam artykuł dokładnie na ten temat, ale nie moge w komentarz wkleic linka:/

Krzysiek pisze...

http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,97775,6635043,Czary_mary_gotowania.html

Krzysiek pisze...

UDAŁO SIĘ:D

arek pisze...

Dzięki, przeczytam :)

Bareya pisze...

Wiem, ze solenie zatrzymuje soki w miesie. Bylem pewien, ze smazenie tez. Wytlumacz ten mit