sobota, 3 października 2009

Fińskie bułeczki z cynamonem i kardamonem



Sobota. Jedyny wolny dzień.
Moja/nasza rutyna to poranna kawa w jednym z ulubionych miejsc, przeważnie apostrophe lub Paul's i przegląd sobotnich magazynów. Uwielbiam te chwile:)
Dzisiaj wybór padł na Paul's przy Holland Park Avenue. Latte i pain au chocolat z migdałami i crème pâtissière . Niebo…
Postanowiłem nic dzisiaj nie gotować…
upiekłem więc fińskie bułeczki z cynamonem i kardamonem:)



Fińskie bułeczki z cynamonem i kardamonem
(ok. 30 sztuk)

Ciasto:
250ml ciepłego mleka
100g białego cukru
25g świeżych drożdży
1 jajko (lekko rozmącone)
125g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
650g mąki tortowej

Masło cynamonowe:
2 łyżeczki mielonego cynamonu
50g białego cukru
80g miękkiego masła

Do wykończenia:
1 jajko (lekko rozmącone)
cukier

Wlej mleko do miski, dodaj cukier i wrzuć skruszone drożdże. Zostaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować (powstanie pianka). Dodaj jajko, masło, kardamon i sól i wymieszaj. Używając drewnianej łyżki wmieszaj mąkę, dodając ją porcjami, aż ciasto nabierze ściślejszej konsystencji i będzie można je dalej wyrabiać ręcznie. Początkowo może wydawać się nieco kleiste, ale po ok.5 minutach stanie się bardziej elastyczne i nabierze właściwej konsystencji (ostatnie parę minut możesz wyrabiać na stolnicy). Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok.2 godziny lub do momentu podwojenia objętości.

W międzyczasie zrób masło cynamonowe. Podziel masło na 4 części i oddzielnie zmieszaj ze cukier i cynamon.

Kiedy ciasto jest gotowe, przełóż je na posypaną mąką stolnicę i podziel na 4 części.
Zacznij z jedną porcją a resztę przykryj. Rozwałkuj prostokąt o wym. 30cm na 25 cm i grubości 2-3mm. Rozsmaruj na nim ¼ masła (ja robię to dłonią hehe) i posyp cukrem cynamonowym pokrywając całą powierzchnię. Zwiń w wałek i odłóż na bok. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.

Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Połóż na stolnicy zrolowane ciasto w linii prostej. Przetnij ciasto pod kątem ok. 45º a następnie pod takim samym kątem w drugą stronę w odległości ok. 2 cm. Twoje cięcia mają wyglądać mniej więcej tak: AVAVAVA. Czubek A to 2 cm a podstawa to 5 cm. Następnie góra V to 5 cm a dół to 2 , ale to już samo się logicznie układa:)
Teraz „posadź” je na szerszej części i przyciśnij/spłaszcz górę dwoma palcami.
Przełóż bułeczki na blachę zostawiając im miejsce na wyrośnięcie co zajmie ok. 30 minut w ciepłym miejscu.



Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Posmaruj wyrośnięte bułeczki rozmąconym jajkiem (ja preferuję samo żółtko) i piecz ok. 25-30 minut lub aż się zarumienią.
Sprawdź czy są zbrązowione również pod spodem.
Smakują doskonale kiedy jeszcze ciepłe lub następnego dnia z masełkiem i kawką.

* Czasami dodaję do nich jabłka lub rodzynki.
* Po posmarowaniu jajkiem można dodatkowo posypać cukrem.
* Najlepiej przechowują się (wystudzone) w szczelnym pojemniku.

* Przepis pochodzi z książki Tessy Kiros pt. Falling Cloudberries.

6 komentarzy:

Gosi@ pisze...

ale przeslicznie one wygladaja!!!

Anna Maria pisze...

Uwielbiam te bułeczki, jest to też ulubione jedzenie mojego synka. Czy byłeś Arku w fińskiej kafejce, Nordic Bakery przy 14a Golden Square, niedaleko Oxford Street? Jeśli nie, to BARDZO polecam. Nigdzie nie jadłam równie dobrych fińskich bułeczek, poza Helsinkami oczywiście:-)

arek pisze...

Gosiu,
a jak smakuja :)) pycha

Aniu,
NB sprawdze najszybciej jak sie da:)

Pozdrawiam

jukejka pisze...

och,uwielbiam wszystko,co cynamonowe. koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!!!

arek pisze...

Jukejko
czesc super ze wpadlas, polecam przepis, dziala, wyprobowalem go wielokrotnie
pozdrawiam

arbuzowedaiquiri pisze...

Te bułeczki wyglądają cudnie!
Robiłam kiedyś podobne, tylko że w formie ślimaczków. Ale tej opcji muszę koniecznie spróbować!
Pozdrawiam:))