Sobota. Jedyny wolny dzień.
Moja/nasza rutyna to poranna kawa w jednym z ulubionych miejsc, przeważnie apostrophe lub Paul's i przegląd sobotnich magazynów. Uwielbiam te chwile:)
Dzisiaj wybór padł na Paul's przy Holland Park Avenue. Latte i pain au chocolat z migdałami i crème pâtissière . Niebo…
Postanowiłem nic dzisiaj nie gotować…
upiekłem więc fińskie bułeczki z cynamonem i kardamonem:)
Moja/nasza rutyna to poranna kawa w jednym z ulubionych miejsc, przeważnie apostrophe lub Paul's i przegląd sobotnich magazynów. Uwielbiam te chwile:)
Dzisiaj wybór padł na Paul's przy Holland Park Avenue. Latte i pain au chocolat z migdałami i crème pâtissière . Niebo…
Postanowiłem nic dzisiaj nie gotować…
upiekłem więc fińskie bułeczki z cynamonem i kardamonem:)
Fińskie bułeczki z cynamonem i kardamonem
(ok. 30 sztuk)
Ciasto:
250ml ciepłego mleka
100g białego cukru
25g świeżych drożdży
1 jajko (lekko rozmącone)
125g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
650g mąki tortowej
Masło cynamonowe:
2 łyżeczki mielonego cynamonu
50g białego cukru
80g miękkiego masła
Do wykończenia:
1 jajko (lekko rozmącone)
cukier
Wlej mleko do miski, dodaj cukier i wrzuć skruszone drożdże. Zostaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować (powstanie pianka). Dodaj jajko, masło, kardamon i sól i wymieszaj. Używając drewnianej łyżki wmieszaj mąkę, dodając ją porcjami, aż ciasto nabierze ściślejszej konsystencji i będzie można je dalej wyrabiać ręcznie. Początkowo może wydawać się nieco kleiste, ale po ok.5 minutach stanie się bardziej elastyczne i nabierze właściwej konsystencji (ostatnie parę minut możesz wyrabiać na stolnicy). Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok.2 godziny lub do momentu podwojenia objętości.
W międzyczasie zrób masło cynamonowe. Podziel masło na 4 części i oddzielnie zmieszaj ze cukier i cynamon.
Kiedy ciasto jest gotowe, przełóż je na posypaną mąką stolnicę i podziel na 4 części.
Zacznij z jedną porcją a resztę przykryj. Rozwałkuj prostokąt o wym. 30cm na 25 cm i grubości 2-3mm. Rozsmaruj na nim ¼ masła (ja robię to dłonią hehe) i posyp cukrem cynamonowym pokrywając całą powierzchnię. Zwiń w wałek i odłóż na bok. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Połóż na stolnicy zrolowane ciasto w linii prostej. Przetnij ciasto pod kątem ok. 45º a następnie pod takim samym kątem w drugą stronę w odległości ok. 2 cm. Twoje cięcia mają wyglądać mniej więcej tak: AVAVAVA. Czubek A to 2 cm a podstawa to 5 cm. Następnie góra V to 5 cm a dół to 2 , ale to już samo się logicznie układa:)
Teraz „posadź” je na szerszej części i przyciśnij/spłaszcz górę dwoma palcami.
Przełóż bułeczki na blachę zostawiając im miejsce na wyrośnięcie co zajmie ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
(ok. 30 sztuk)
Ciasto:
250ml ciepłego mleka
100g białego cukru
25g świeżych drożdży
1 jajko (lekko rozmącone)
125g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
650g mąki tortowej
Masło cynamonowe:
2 łyżeczki mielonego cynamonu
50g białego cukru
80g miękkiego masła
Do wykończenia:
1 jajko (lekko rozmącone)
cukier
Wlej mleko do miski, dodaj cukier i wrzuć skruszone drożdże. Zostaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować (powstanie pianka). Dodaj jajko, masło, kardamon i sól i wymieszaj. Używając drewnianej łyżki wmieszaj mąkę, dodając ją porcjami, aż ciasto nabierze ściślejszej konsystencji i będzie można je dalej wyrabiać ręcznie. Początkowo może wydawać się nieco kleiste, ale po ok.5 minutach stanie się bardziej elastyczne i nabierze właściwej konsystencji (ostatnie parę minut możesz wyrabiać na stolnicy). Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok.2 godziny lub do momentu podwojenia objętości.
W międzyczasie zrób masło cynamonowe. Podziel masło na 4 części i oddzielnie zmieszaj ze cukier i cynamon.
Kiedy ciasto jest gotowe, przełóż je na posypaną mąką stolnicę i podziel na 4 części.
Zacznij z jedną porcją a resztę przykryj. Rozwałkuj prostokąt o wym. 30cm na 25 cm i grubości 2-3mm. Rozsmaruj na nim ¼ masła (ja robię to dłonią hehe) i posyp cukrem cynamonowym pokrywając całą powierzchnię. Zwiń w wałek i odłóż na bok. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Połóż na stolnicy zrolowane ciasto w linii prostej. Przetnij ciasto pod kątem ok. 45º a następnie pod takim samym kątem w drugą stronę w odległości ok. 2 cm. Twoje cięcia mają wyglądać mniej więcej tak: AVAVAVA. Czubek A to 2 cm a podstawa to 5 cm. Następnie góra V to 5 cm a dół to 2 , ale to już samo się logicznie układa:)
Teraz „posadź” je na szerszej części i przyciśnij/spłaszcz górę dwoma palcami.
Przełóż bułeczki na blachę zostawiając im miejsce na wyrośnięcie co zajmie ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Posmaruj wyrośnięte bułeczki rozmąconym jajkiem (ja preferuję samo żółtko) i piecz ok. 25-30 minut lub aż się zarumienią.
Sprawdź czy są zbrązowione również pod spodem.
Smakują doskonale kiedy jeszcze ciepłe lub następnego dnia z masełkiem i kawką.
* Czasami dodaję do nich jabłka lub rodzynki.
* Po posmarowaniu jajkiem można dodatkowo posypać cukrem.
* Najlepiej przechowują się (wystudzone) w szczelnym pojemniku.
Sprawdź czy są zbrązowione również pod spodem.
Smakują doskonale kiedy jeszcze ciepłe lub następnego dnia z masełkiem i kawką.
* Czasami dodaję do nich jabłka lub rodzynki.
* Po posmarowaniu jajkiem można dodatkowo posypać cukrem.
* Najlepiej przechowują się (wystudzone) w szczelnym pojemniku.
* Przepis pochodzi z książki Tessy Kiros pt. Falling Cloudberries.
6 komentarzy:
ale przeslicznie one wygladaja!!!
Uwielbiam te bułeczki, jest to też ulubione jedzenie mojego synka. Czy byłeś Arku w fińskiej kafejce, Nordic Bakery przy 14a Golden Square, niedaleko Oxford Street? Jeśli nie, to BARDZO polecam. Nigdzie nie jadłam równie dobrych fińskich bułeczek, poza Helsinkami oczywiście:-)
Gosiu,
a jak smakuja :)) pycha
Aniu,
NB sprawdze najszybciej jak sie da:)
Pozdrawiam
och,uwielbiam wszystko,co cynamonowe. koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!!!
Jukejko
czesc super ze wpadlas, polecam przepis, dziala, wyprobowalem go wielokrotnie
pozdrawiam
Te bułeczki wyglądają cudnie!
Robiłam kiedyś podobne, tylko że w formie ślimaczków. Ale tej opcji muszę koniecznie spróbować!
Pozdrawiam:))
Prześlij komentarz