sobota, 19 września 2009

Quesadilas, guacamole y cervesa, por favor


Dużo ostatnio wokół mnie Meksyku. W zupełnie niezamierzony sposób pojawił się i jest. W książce, którą czytam (Urania J.M.G. Le Clèzio), opowiadaniach znajomych surferów, którzy spędzają tam parę miesięcy co roku w domku na plaży, no i niedawnej wizycie w Wahaca Thomasiny Miers propagatorki meksykańskiej kuchni uliczno-bazarowej. Uwielbiam też scenę rewolty w fabryce żetonów z Ocean’s 13…

Zaraz, zaraz, przecież pierwszy t-shirt, który zaprojektowałem dla Happy People Syndicate był zainspirowany książką Home Altars of Mexico…, ale to było ładnych parę lat temu:)




Quesadilas i guacamole to bardzo proste i pożyteczne dania, szczególnie przy organizowaniu przyjęć domowych.
Quesadilas to długo gotowana czarna fasola z przyprawami i serem, zapiekana w tortilli a guacamole czyli pasta z awokado jest raczej wszystkim znana:)

Quesadilas
(ok.4 porcje)

400g małej czarnej fasoli (ang. turtle black beans)
1 liść laurowy
1 gwiazdka anyżu
1 ząbek czosnku (posiekany)
15ml oleju
½ drobno posiekanej cebuli
Szczypta soli
120g żółtego sera (średnio-ostrego)
120g mozzarelli (lub podobnego)
Miękkie tortille

Namocz fasolę przez noc. Odlej wodę. Zalej świeżą wodą do wysokości ok.10cm ponad fasolę. Dodaj liść laurowy, gwiazdkę anyżu, czosnek, olej i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 godziny, utrzymując temperaturę w okolicach punktu wrzenia. Dodaj wody jeżeli odparuje.

Kiedy fasola będzie miękka, dodaj sól i gotuj przez 15 minut żeby sól została zaabsorbowana. Spróbuj i przypraw, jeżeli uważasz, że jest taka potrzeba. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Wmieszaj sery, nałóż na tortille (składając je na pół) i zrumień na suchej patelni. Potnij quesadile na trójkąty i dodaj…




Guacamole

2 miękkie awokado
1cm posiekanego czerwonego chilli
Płaska łyżka posiekanej kolendry
1 posiekany mały ząbek czosnku
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz (dodaj jeżeli uważasz za stosowne)

Są dwa sposoby zrobienia guacamole: szybki i jeszcze szybszy.
Szybki polega na rozgnieceniu awokado widelcem i wymieszaniu z resztą składników a jeszcze szybszy, na wrzuceniu składników do miseczki i rozdrobnieniu ich blenderem:)

*Quesadilas najlepiej smakują z guacamole i gęstą kwaśną śmietaną lub salsą.

*Przepis na quesadilas pochodzi z restauracji Wahaca.

1 komentarz:

Anna Maria pisze...

Uwielbiam quesadillas. Wzór na T-shircie też super:-)