niedziela, 27 września 2009

Jajka pieczone w pomidorach


Za każdym razem kiedy przypominam sobie ten przepis, żałuję, że to nie mój pomysł. Takie proste! Dlaczego to nie ja?! Ale kiedy Margaret Costa wymyśliła to danie, mnie nie było jeszcze na świecie:)
Fakt, być może to bardziej letnie danie, ale biorąc pod uwagę piękną jesień (przynajmniej w Londynie) uważam, że nadal świetne nadają się na śniadanie, brunch lub lekki lunch. Zresztą moja żona od jakiegoś czasu napominała o nich delikatnie, więc musiałem w końcu odczytać aluzję:)

Jajka pieczone w pomidorach
(2 porcje)

2 pomidory (podobnej wielkości)
Sól
Świeżo zmielony pieprz
2 listki bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
2 małe jajka
2 szczypty tartego Parmezanu lub Gran Padano
Tosty z masłem (do podania)



Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Odetnij cieniutki plasterek z „dupki” pomidora, żeby był stabilny, a następnie odetnij górę i łyżeczką wydrąż miąższ uważając, aby nie przebić ścianek. Posól i popieprz w środku, włóż listek bazylii i skrop olejem. Rozbij jajko do małej szklanki lub filiżanki a następnie przelej ostrożnie do pomidora (jeżeli zostało Ci za dużo białka, wyrzuć je). Powtórz procedurę z kolejnym jajkiem. Posyp parmezanem, przełóż na posmarowaną oliwą blachę i piecz przez 15-20 minut (w zależności od tego jakie lubisz jajka).
Podawaj natychmiast.
Smacznego!

*pomidory możesz wydrążyć parę godzin wcześniej i trzymać w lodówce zawinięte w folię.

4 komentarze:

majka pisze...

Proste a jakie pyszne danie :) Ja tez chetnie zjadlabym takiego pomidorka :)

Pozdrawiam cieplo :)

Gosi@ pisze...

ale kapitalne!!!rzeczywiscie....proste a genialne male danko!!!
Pozdrawiam :)

mia pisze...

Witam, mam pytanie w stylu blond: czy można takie cuś zrobić w parowarze? robiłam już w moim maleństwie pomidory faszerowane tuńczykiem , ale czy jajko się zetnie?
pozdrawiam
maja

Adrijah pisze...

Robiłam bardzo podobne w ramach sałatki do obiadu ;) Bardzo fajne małe, proste i szybkie danko. Przy okazji bardzo smaczne