To już kolejny raz, kiedy fotka wrzucona na fejsbuka wywołała lawinę próśb
o przepis. Nie spodziewałem się tak silnej reakcji. W sumie nie powinienem się
dziwić – skoro to popularne ciasto to ma wielu fanów, logiczne, prawda?;)
Najpierw były prośby a potem zaczęły się
ponaglenia. Po poniższym od razu się poddałem i zacząłem pisać...
„haloo...dawaj przepis
sknero:P na te tartę!!!Nie opowiadaj mi tu o ogarnianiu:) Na razie tylko prosze
grzecznie:)Potem dzwonię po kumpli:):):)
nie podam dalej
obiecuje
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz”
Aż chciałoby się sparafrazować Maksa z Seksmisji : kobieta mnie zastraszaaaa haha!
„tylko proszę przemiło bez
cytryn sprowadzanych z Malezji, jajek z południowej części Lichtensteinu
itp...Ja mieszkam w kraju, gdzie dostanie batatów jest nagradzane specjalną
nagrodą wytrwałości:)”
Dawno nie czułem się tak zmotywowany do działania, padam na twarz i piszę!
p.s. Katarzyno, odwołaj proszę chłopaków, przepis jest poniżej.;)
Tarta cytrynowa z bezą
(forma 23 cm średnicy)
Ciasto/baza
190g mąki tortowej
110g masła pokrojonego w drobną kostkę
1 płaska łyżeczka cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
Wysyp mąkę na stolnicę,
dodaj masło i cukier. Używając raczej opuszków palców niż całej powierzchni
dłoni połącz składniki. Kiedy przypominają konsystencją grubą bułkę tartą dodaj
stopniowo wodę, ale tylko tyle aby powstało „gładkie” ciasto. Postaraj się nie
wyrabiać ciasta tylko szybko je zagnieść i unikać przy tym podłużnych ruchów
(wiem, że to śmiesznie brzmi, ale takie ruchy powodują, że ciasto po upieczeniu
nie będzie odpowiednio kruche).
Przygotuj blachę
o średnicy 23cm i głębokości 2-2½ cm, posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Następnie
rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na 2-3mm grubości placek. Wyłóż nim
blachę dociskając delikatnie, żeby dokładnie przylegało do formy. Zaklej i
wyrównaj wszystkie ubytki. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Rozgrzej
piekarnik do 200⁰C. Wyjmij z lodówki, nakłuj dno widelcem, wyłóż formę arkuszem
papieru do pieczenia i obciąż ryżem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij,
ostrożnie zdejmij papier i wysyp ryż do pojemnika (do użycia następnym razem).
Wstaw ponownie do piekarnika na ok 10 minut. Wyjmij (powinno być sztywne i
rumiane), ostudź. Zmniejsz temperaturę do 180⁰C.
Nadzienie
2 pełne łyżki mąki/skrobi kukurydzianej
125g cukru
Skórka starta z 2 cytryn
100ml soku z cytryn (2-3)
100ml soku z pomarańczy
125ml wody
85g masła
1 całe jajko+ 3 żółtka (rozbełtane)
W rondlu wymieszaj mąkę, cukier, skórkę, soki i wodę. Gotuj na wolnym/średnim
ogniu ciągle mieszając aż masa będzie gładka i gęsta. Kiedy zacznie bulgotać
zdejmij z ognia, wmieszaj masło a następnie jajka. Postaw z powrotem na średnim
ogniu i energicznie mieszając podgrzewaj aż ponownie zgęstnieje. Powinna być na
tyle gęsta żeby nie opadać samoistnie z łyżki. Zdejmij z ognia i odstaw na
później.
Beza
4 białka w temperaturze pokojowej
200g cukru
2 łyżeczki mąki/skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
Wlej białka do miski i ubij mikserem do momentu kiedy piana zacznie
sztywnieć (to wtedy kiedy wyjmując trzepaczkę piana nie jest już wodnista, jest
lekko usztywniona, zostawia coś na kształt spienionej fali ;)). Wtedy zacznij stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając.
Kiedy piana jest lśniąca, gładka i gęsta delikatnie wmieszaj skrobię i ocet.
Wykończenie
Przytnij/wyrównaj krawędzie ciasta, wyłóż bazę nadzieniem i udekoruj masą
bezową. Możesz ją po prostu równomiernie rozsmarować lub jak ja użyć rękawa do
dekoracji i wypełnić „masą małych bez”. Używając mojego sposobu zacznij
dekorację od brzegu i posuwaj się do środka.
Piecz w temperaturze 180⁰C przez 20-25 minut aż beza będzie chrupka i lekko zarumieniona. Wyłącz
piekarnik i zostaw w nim ciasto przez 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i
poczekaj minimum 30 minut zanim... się na nie rzucisz ;))
Smacznego!
14 komentarzy:
Boskość nad boskościami. Mnie wypada tylko podziękować tym, którzy prośbami i groźbami Cię tak zmotywowały do wrzucenia przepisu:-) Dobra robota :-D
nie powstrzymałabym się przed zjedzeniem całej *.*
wygląda cudownie, więc nie dziwota, że wszyscy rzucili się jak hieny na padlinę!
fejsbuk to potęga, nieprawdaż? co mnie przeraża... nic nigdy nie zostaje bez echa.
Jak widac z facetami czasami trzeba brutalnie bo inaczej maja tysiace wymowek ha ha :) Tarta pierwsza klasa. Dobrze, ze widze ja tylko na monitorze bo na pewno nie powstrzymalabym sie przed sprobowaniem kawalka..albo dwoch :)
Pozdrawiam :)
Cudna!!!
o, niedawno robiłam prawie identyczną :)pyszna!
Klasyk nad klasykami! Dziękujemy Katarzynie za zmotywowanie do publikacji przepisu ;)
Katarzyna wie, jak zmotywować faceta:)
Chętnie skorzystam z przepisu,
bo przymierzam się do niej,
już sama nie wiem jak długo;)
I zastraszyla :P
Faktycznie klasyk. I to jaki pyszny!
oooo, dzięki Ci wielkie! To cudo spędzało mi sen z powiek :) I chyba ma jakieś magiczne właściwości bo tym razem jestem po obiedzie, a pragnienie zjedzenia kawałeczka jest po prostu nie do ogarnięcia! Piękna i pyszna!
Tarta i beza, zawsze i wszędzie pyszna będzie :P
mmmm boskie ciacho :)
ojacie! jest super! ta kwaśśśna warstwa cytrynowa do mnie gada "zrób mnie, zrób"
Nigdy nie jadłam takiej tarty! musi być pyszna :)
Prześlij komentarz